Avarfalvi Mesék

Kortárs mesék, versek, mondókák

Dér Lehel a Balatonra megy - 2. rész

2015. július 31. 17:38 - Várfalvy Emőke

Folytatásos nyári mese

Lehel, vagy teljes nevén Dér Lehel, hivatásos hűtőmester és fagylaltőr valóban eltűnt. Nyári szabadságra indult életében először.

Lehel még a nagypapa, Kálmán bácsi facipőjének sarkán érkezett egyenesen Szibériából a Kisvárosba. Ekkor Kálmán bácsi épp hogy bajuszos, Lehel meg még épp, hogy csak hideg volt.  Az is csak kicsit.Ez úgy 60 éve történt.

Mikor megérkezett nagyon megörült neki, hogy beköltözhetett Kálmán bácsiék jégszekrényébe, s eldöntötte, mindenben segítségére lesz a vidám, fiatal embernek, aki elhozta őt magával messze földről. Nem volt rest! Hatalmas szorgalommal először megtanulta szépen kimondani azt, hogy fagy, majd beletanult a hűtőmesterségbe.

Egyszer aztán, mikor Kálmán bácsi a Diósi Cukrászda hátsó raktárhelyiségébe beállította új, magas, fehér hűtőgépét, Lehel - aki akkor még nem volt Lehel - átköltözött. Nem csak új otthona, de szép, magyar neve is lett, melyet a hűtőgép ajtaján álló névtábláról választott magának: Lehel.

Nagyon büszke volt rá, hogy neki, egyedül neki volt a Diósi Cukrászdában dolgozók közül igazi, névtáblás otthona.  Mindenki tisztelte is ezért nagyon. Kálmán bácsi és Róza néni pedig megbecsülték, hiszen nagyon ügyes hűtőmester volt. Mindig ügyelt arra, hogy a Diósi Cukrászda fagylaltjai pont elég hidegek legyenek ahhoz, hogy teljesen gömb alakú gombócokat lehessen szedni a fagylalttégelyekből. Semmi jégkristály. Semmi olvadás. Csak finom, lágyan olvadó krém. Egész éjszaka virrasztott, pontosan tartotta a hőmérsékletet, s minden reggel, pontban hét óra harminc perckor mosolyogva köszöntötte Róza nénit.

Munkája persze csak május elsejétől szeptember végéig tartott, utána ugyanis nem készült fagylalt. Ilyenkor Lehel nagyokat szunyókált és kérdez-feleleket játszott Zserbóval a cukrászda kutyájával. Meg napközben órákig nézegette ábrándozva azt a képeslapot, amit Róza néni kapott nagyobbik fiától Ármintól. A szép, kék tó vizén egy hófehér vitorlást úszott a naplementében. Lehel még sosem látott ilyen gyönyörűséget és elhatározta, egyszer felkeresi ezt a tavat, amit úgy hívnak, Balaton.

 

folytatása következik...

az első részt itt találod: http://avarfalvimesek.blog.hu/%E2%80%A6/%E2%80%A6/der_lehel_a_balatonra_megy

balatoni_vitorlas.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://avarfalvimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr137668740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása