Avarfalvi Mesék

Kortárs mesék, versek, mondókák

Minden cápák titka

2016. december 11. 16:00 - Várfalvy Emőke

Cápatrik minden reggel odaúszott a Hosszú szirthez, ami pont 3 méter 86 centi hosszúságú. Ezt minden kölyökcápa tudja az óceánnak ebben a sarkában, nagy is ilyenkor a tolongás.

Mindenki szeretné, hogy az orra hegyével elérje a szírt egyik, az uszonya sarkával pedig a másik végét. Hogy miért? Hát a teknőcropogós miatt, amit minden cápa először akkor ehet, amikor eléri a 3 méter 86 centit. Ez a legkülönlegesebb kölökcápa ebéd, hisz aki egy harapással összeroppantja a teknőcropogóst, az már nem kölök többé. Ehet amit akar, nem csak uncsi halat.

Cápatrik a mai reggelen is minden porcikáját kinyújtotta, s hopp, elérte a szírt mindkét végét. A fiatal cápa úrfi hirtelen nem is tudta mihez kezdjen magával, olyan hirtelen jött ez a felnőttség.

  • Mama – kiáltotta el magát - Mama!

Mama azonnal meghallotta és persze tudta mi történt. Otthagyta a megnövelt zsírtartalmú bálnazsírturmixot és gyorsan elköszönt barátnőjétől Orka Olgától.

  • Tudod a gyerek véresen komolyan veszi a teknősroppantást. Már egy méteres kora óta csak erre készül.

Cápatrik nem sokáig várt a mamájára, aki nagyon büszkén szemlélte meg méretes fiát.

  • Én fogom a legnagyobbat roppantani ma! – úszkált fel alá Cápatrik izgalmában, meg azért is, mert köztudott, a cápák sosem állnak meg. Még álmukban sem.

Nem telt bele egy perc és elindultak a korallzátony felé, ahol a legendás Katamara, a nagy halász búvóhelye várta a legújabb felnőtt cápa jelöltet.

Katamarát, Cápatrik nagyapját az óceán legrettegettebb cápájaként ismerték. Egyesek szerint majdnem háromszor akkora volt, mint a Hosszú szírt, ami nem meglepő, hiszen étvágya nem ismert sem partot sem mélységet. Szinte bármire ráharapott, amiről kényes szaglása azt súgta: finom. Különleges nevét is egy legendás fogásról, egy katamaránról kapta, melyet egyetlen harapással süllyesztett el.

Mikor Cápatrik megszületett, nagyapja jól megnézte, majd jóságosan rávicsorította hatalmas, tűéles fogsorát – ami a cápáknál csak ritkán a barátság jele – és így szólt:

  • Az én fajtám vagy kölök! Azon a napon, mikor akkora leszel, mint a Hosszú szírt, megkapod minden cápák féltve őrzött titkát. Ezzel te lehetsz a legnagyobb és legerősebb cápa az óceánban.

Cápatriknak sem kellett több. Egész kölök korában szorgalmasan evett, s készült a napra, mikor ő lesz a leghatalmasabb cápa a világon.

Mikor a hajóhoz értek mama elkezdett türelmesen körözni az árbocok felett. Cápatriknak egyedül kellett bemennie az ajándékért Katamara elhagyott búvóhelyére.

 Rettentően izgatott volt, de így is könnyen megtalálta a dobozt, hiszen Katamara megmutatta neki, mielőtt elindult volna a minden cápák nagy körútjára. Cápatrik óvatosan megbökte a doboz zárát az orrával, így az könnyedén felnyílt. 

A dobozban egy soha nem látott méretű hófehér cápafog volt, mellette egy fényesre pucolt konzervdobozon gyöngyházfényű tonhalírással ezt a felirat díszelgett:

Ne félj harapni, ha a szimatod súgja,

harapj keményen, újra meg újra,

a cápa titokra mindenki fog vásik,

ha kitörik, hát nem baj, nő helyette másik!

capasmese.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://avarfalvimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr1612040657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása