Avarfalvi Mesék

Kortárs mesék, versek, mondókák

Fagyispult elvitelre

2017. augusztus 10. 17:57 - Várfalvy Emőke

Zsoca a megszokottnál is többet töprengett a fagyis pult előtt. Már az összes starndpapucsos bácsi és néni megelőzte. Meg egy csapat táborozó nagy gyerek, akinek pont volt még némi aprója, hogy egyen egy csokis banánt vagy egy hupikék törpikét. Na nem a gombaházikósat, hanem tölcséreset.

Zsoca állt. Összehúzta a szemöldökét, számolt. Mami tőle szokatlan türelemmel várta, hogy fia dűlőre jusson a választással. Legalább négyszer felsorolta a választékot és csak kicsit vágott fancsali képet, mikor az utolsó gombóc kávé fagyit is elvitte előle egy copfos, szőke kislány.Pedig egész délután ezt a fagyit várta.

Zsoca tovább gondolkodott, rugdosta a pult előtti díszkövet és elmélázva huzgálta az ujjait a fagyikat fedő üveg párás lapján.

- Mami, mennyi pénz van nálunk? - kérdezte végül és odébb lépett, hogy odaférjen a fagyikiadóhoz egy botos bácsi a kutyájával.

- Egy ezres meg némi apró - válaszolt Mami.

- Az nem hiszem, hogy elég lesz - válaszolt Zsoca komoly képpel - de itt talán lehet kártyával is fizetni.

- Elképzelhető - válaszolt szórakozottan anya - sikerült választanod?

- Igen - mondta a kisfiú.

- Mit adhatok? - kérdezte unottan a fagylatos lány, aki aznap már legalább ötszáz gombóc fagyit kiadott, de még egyet sem evett. És pisilnie is kellett. Méghozzá nagyon.

- A pultot kérem!

- Puncs nincs! - válaszolt kicsit morcosan az eladólány és átállt jobb lábáról a balra.

- Nem puncs - válaszolt Zsoca -  pult. Elvitelre. Kártyával fizetünk.

Az eladó lány szeme tágra nyílt.

- Ekkora kisfiú és milyen szemtelen! - morgott magában aztán a láthatóan szórakozott anyukára nézett.

- Mit adhatok?

- Anya, mondd meg a néninek, hogy a pultot kérjük. Én már mondtam neki, de nem érti.  A fagyik maradhatnak, elég a pult. Van kereke, így ha fent betesszük a nagyit, letolhatjuk ide a partra és nem fog rosszalkodni a szive a melegtől, mert jól érzi bent magát a hűsben, mint otthon a szobában. Az nem lehet, hogy a nagyi ne mehessen a Balatonhoz a rosszalkodó szive miatt. Vigyük el a pultot. Kártyával biztos ki lehet fizetni.

Anya és a pultos lány összenéztek, majd a lány fogott egy fagyisdobozt. 

- Adok neked három gombócot ebből a tégelybő ajándékbal.Vidd el a nagyinak, örülni fog.

Zsoca kicsit csalódott képet vágott:

- Ezt a fagyit balatoni álomnak hívják. Ha a nagyi nem mehet a Balatonhoz, a Balaton megy hozzá - mosolygott a fagyis lány a felviduló arcú kisfiúra.   

fagyis_mese.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://avarfalvimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr5912733494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása