Avarfalvi Mesék

Kortárs mesék, versek, mondókák

Dér Lehel a Balatonra megy

2015. július 30. 17:36 - Várfalvy Emőke

Folytatásos nyári mese

Diósi Róza néni fehér kötényében, ahogy minden reggel pontban hét óra harminc perckor, ma is odalépett a magas, fehér ajtós, öreg hűtőgéphez és kinyitotta az ajtaját. A fagylaltokat készült kivinni melyek nagy, szögletes, fém színű tégelyekben éjszakánként a hűtőgépben aludtak, s álmodtak rövidnadrágos, huncut képű kisfiúkról, meg rózsaszín habszoknyás, copfos kislányokról.

A hűtőgép a Diósi Cukrászda hátsó raktárhelyiségében állt, közvetlenül a nagy, diófa ajtó mellett, ahol a személyzet és a szállítók ki és bejártak. A nagy, diófa ajtót nyitvatartási időben sosem zárták be így hétfőtől vasárnapig ínycsiklandó illatok szöktek ki rajta az öreg, sárga falu bérház mázascsempés udbvarára. Főzött párizsi krém, frissen őrölt dió, omlós sajtos pogácsa, fahéjas szilva, miegymás. Az udvarról pedig, ahova a nagykapun át beszűrődött a kisváros nyüzsgése, izgalmasabbnál izgalmasabb zajok hallatszottak be a Diósi Cukrászda raktárába. Most épp egy sárgarigó kezdett trillázni a ház előtti bokron, miközben Zserbó, a cukrászda kutyája vidám csaholással köszöntötte Stefit a tejszállító autó sofőrjét.

Róza nénit ahogy kinyitotta az öreg hűtőgép ajtaját, szörnyű meglepetés fogadta:

- Te jóságos ég! - csapta össze ijedten a kezét, s magasra polcolt, fehér kontya is megremegett a rémülettől.

A nagy, szögletes fém színű tégelyekben a máskor habos hegycsúcsokban pihenő, finom fagylaltok mind színes, ragacsos tócsaként lötyögtek. Elolvadt a mézesdió, a sárgadinnye és a ropogós kekszdarabokkal teleszórt, alig édes vanília, a halvány fűszínű pisztácia, a krémes karamell, a mazsolákkal pettyezett puncs és a hófehér éppen elég savanyú citrom is. Egyedül a gyerekek kedvence, a mélybarna csokoládé volt még valamennyire fagylaltszerű, de már az is egyre nagyobb cseppekben izzadt.

- Jaj, Rudi! - kiáltott Róza néni a cukrászműhely felé az épp szorgosan pogácsákat szaggató legfiatalabb cukrászinas unokájának. - Szörnyűség történt, gyere azonnal! 

A nyulánk, épp nyári szünidejét töltő gimnazista Rudi lerázta kezéről a lisztet, majd megtörölte a kötényébe és odasietett a nagymamájához a raktárba, Benézett az öreg hűtőgép kissé már kopottas belsejébe, a homlokára tolta fehér cukrászsapkáját és megvakarta a füle tövét. Mindig így tett, ha valami fontos dolgon gondolkodott.

- Azt hiszen  nagy a baj Nagymama! - jelentette ki Rudi, miután újra, alaposan körbenézett az olvadt fagylalttal teli hűtőben. - Lehel eltűnt!

hamarosan folytatjuk! :)

regi_cukraszda.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://avarfalvimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr187666170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása