Avarfalvi Mesék

Kortárs mesék, versek, mondókák

Magyarnak lenni

2015. január 22. 17:24 - Várfalvy Emőke

Magyarnak lenni ajándék,

Légy boldog hát, Isten szeret,

Mert igazán különleges,

Ki magyarnak születhetett.

 

Apró ország , de szép hazája,

Zöld mezőin még nő kalász,

Hegyein büszkék az erdők,

S nagy taván víg a szorgos halász.

 

Magányos nép a mindenségben,

Testvére nincs, egyke szegény,

De buzgó lelkének tenni akarása,

Csillag a világ sötét egén.

 

Nyelvén a szó úgy muzsikál,

Ki hallja, szíve megremeg,

Mily szerencsés, ki így szól, ha kérdik,

Mert magyarnak születhetett.

 

kép forrása: mywall.hu

 

gulyas.jpg

 

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://avarfalvimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr557098279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Josagos 2015.07.22. 14:15:29

Minden szavával vitatkozhatnék. Legyen ez költői túlzásként elkönyvelve...

Várfalvy Emőke 2015.07.22. 18:17:23

@Josagos: Köszönöm megengedő jóságod, elismerem, az éremnek 2 oldala van. Amúgy ez egy gyerekeknek írott vers, a Magyar Nyelv napján született. Szerintem bármilyenek legyünk is jó, ha a gyerekek tudják, van mit szeretni a hazájukon. Ha felnőnek, ők is fogják látni a nem egészen jó dolgokat, de a kiindulás legyen pozitív.

Josagos 2015.07.22. 18:29:55

Apró ország , de szép hazája,

Zöld mezőin még nő kalász,

Mint nagyjából bármelyik a mérsékelt égövön.

Hegyein büszkék az erdők,

Na hegyek azok alig annak :)

S nagy taván víg a szorgos halász.

A halászatnak nagyjából vége. nol.hu/belfold/20140226-vegleges_lesz_a_tilalom-1447215

Felsorolnám neked a magyar történelem dicsőséges pillanatait:

1,

Kicsinyes, lusta, idegengyűlölő, anyagias, házmesterlelkű-feljelentős, adócsaló.
Az állam amikor lehetett, keresztbe tett a polgárainak. Dózsa, tanácsköztásaság, fehérterror, zsidók elhurcolása, svábok kitoloncolása, 1956, 1956 utáni bosszúk, magánnyugdíj.
Ebben az országban az állam a fő ellensége egy tisztességes embernek.

Egy utcán nem mehetsz végig úgy, hogy biztos lehetsz abban, a neve még holnap is ugyanaz lehet. A történelme szar, a földrajza szürke, ásványai nincsenek.....

Védd meg :)

Várfalvy Emőke 2015.07.22. 18:46:21

@Josagos: :) nem áll szándékomban vitatkozni. Neked is van egy nézőpontod, nekem is van. Megférünk egymás mellett. Emellett még egyszer hangsúlyoznám, ez egy gyerek vers egy gyerekeknek írott blogon. Nem propaganda, nem uszítás, nem jobbik, ballik, középik.
Amúgy a versben nem esik szó sem az államról, sem a politikáról. A magyar népről van benne szó, ami alapjában véve nem rossz, csak, hogy is fogalmazzam meg: nehezen viseli a stresszt. Kijutott belőle neki bőven. Ettől nem jobb és nem rosszabb a többinél. Legalábbis én még emlékeim szerint nem voltam más nép szülőtte, így nem tudom megítélni, vajon, ha német, angol, indiai, japán, brazil, stb. lennék, jobb vagy rosszabb lennék.
Amiben azonban biztos vagyok, hogy a magyarok állandó, főleg külföldre történő szapulása izléstelen és nem inteligens dolog. Senki sem kényszerít senkit arra, hogy magyar legyen. Aki szégyenli a származását, nyugodtan dolgozhat és élhet bárhol máshol a világon, nevet és állampolgárságot válthat és kész. De nem kell mindehol azt kürtölni, hogy milyen undorító nép is a magyar, mert ez senkinek nem fog előnyt jelenteni, viszont nagyon sokaknak jelent majd hátrányt.

Én egy dolgot szeretnék: nőjenek fel a gyermekeink békében és szeretetben ott, ahol megszülettek. Mert ez az otthonuk.

Josagos 2015.07.23. 15:47:19

@Várfalvy Emőke:

Nem tudom, tanultál-e oroszul, de a versedhez kísértetiesen hasonló szellemiségű a következő dal:
www.youtube.com/watch?v=4sBwVBGTrks

A gyerekversek tudnak a legtöbbet ártani. Egy kiegyensúlyozott felnőttre normális körülmények között nem nagyon hat az irodalom. De ha egy gyereknek folyamatosan azt duruzsolják a versek, hogy keresztényeket felrobbantani allahnak tetsző cselekedet, akkor az örömmel fog keresztényeket robbantani.
Egy "jó" haza nem várja, hogy szeressék. Észre sem veszed az államot, ha egy jó országban élsz. Egyszerűen működik.
A hazaszeretetet értékként toló országok olyanok, mint az alkoholista anya. Elvárják, hogy szeressék őket. Ha nem szereted, te vagy a rossz. :)
A magyar nép szerintem nem megviselt, hanem egy rossz kultúra csapdájába került jó régen, és ahogy látom, nem is szándékszik ebből kitörni.
Ha a gyerekednek azt a sorsot szánod, hogy itt kényszerüljön élni, ahol - 10 év körüli gyereket feltételezve - felnőttkorában lesz 50% eltartandó nyugdíjas és 30% eltartandó cigány, ráadásul az állam alkalmazottai az erőforrások ellopható részét ellopják, akkor annyira nem vagy oda a gyerekedért, hanem magadért aggódsz, hogy ki ápol majd öregkorodban :))

Várfalvy Emőke 2015.07.27. 15:31:45

@Josagos: Nem tanultam oroszul, mert épp nem tanítottak már oroszul, mikor iskolás lettem. 2 világnyelven beszélek relatív folyékonyan és a gyerekek születése előtt volt szerencsém bejárni nagyjából Európát - az Újvilág és Ázsia sajnálom, nem vonz - láttam már egy két dolgot. Amióta itthon vagyok is nyitottan állok a világhoz, nem csak a pelenkaakciók és a bébiétel kuponok vagdosása körül forog az életem.
A gyerekeimnek nem kell majd öregen eltartania, megoldom magam, s nem tartok igényt állami nyugdíjra sem...pláne, hogy mikor én oda jutok, nem lesz. (Apám, mielőtt elment a Nyugdíjbiztosítónál volt főtanácsos, szóval vannak komolyabb elképzeléseim a magyar nyugdíjrendszer jövőjéről)
Amiket írsz, nagyon Klub Rádiós hangfekvésűek, amiktől az utóbbi időben kezd égnek állni a hajam. Nem csak azért, mert anyám második férje folyamatosan ezt a túlbillent sajtóorgánumot bömbölteti, ha látogatóba megyünk, hanem, mert ez legalább annyira sok, mint az általad károsnak vélt hazaszeretet hangsúlyozása. Ha nem lehet egy ország előnyeit hangsúlyozni egy gyereknek, szerintem a hátrányait sem kéne. Ha a most oly' divatos liberális, mindent megengedő szemszögből közelítünk a dologhoz, akkor a gyerek tudjon róla, honnan származik, s döntse el maga a saját tapasztalatai és megszerzett tudása alapján majd felnőttként, hogy az jó-e számára vagy rossz.
Bár szerintem ez a túlzott liberalizmus sem vezet sehova. Akármilyen fejlettek is a svédek, valahogy nem érzem magaménak azt az irányt, amit mutatnak - a klasszikus családmodell felbomlása, meg a mindent lehet, mert ez egy szabad világ stb. Az emberiség szerintem még nem érett erre, pláne nem itthon az 50 vagy épp 500 évnyi lemaradásunkkal.
Egyébként a hazánk nem várja, hogy szeressük, de általában a fejlett országokban élők - vagy mondjuk inkább azt, azok, akikre fel tetszenek úgy nézni - szeretik, tisztelik a hazájukat és büszkék rá. Még akkor is, ha az nem épp a világ legbékésebb, leghumánusabb, legliberálisabb országa. Kicsit savanyú, kicsit sárga, meg néha atombombát dobál másokra/koncentrációs táborba zár bizonyos vallású embereket, de az övék. Csak, ha már a nemzetközi példáknál tartunk.
süti beállítások módosítása