Avarfalvi Mesék

Kortárs mesék, versek, mondókák

A kislány, aki virgácsot kért a Mikulástól

2015. december 09. 16:51 - Várfalvy Emőke

A domb tetején, egészen felül, ahol, ha tovább mész, már remekül gurul lefelé a bringád, na, pont ott van a Szivárvány Óvoda. Ebbe az oviba járt egy kislány, Johanna, akit mindenki csak Hannának hívott. Bár éppenséggel hívhatták volna az egész nevén is, Johannának, hiszen jó is volt meg Hanna is. Ő volt a legjobb kislány az egész Szivárvány óvodában.

Már kiscsoportos korában is gyönyörűen tudott köszönni. Mindig kezet mosott evés előtt. Sosem vette el a csoportársai játékait, s mindig, mindenkinek segített, ha tudott. Hosszú, fekete hajából egyszer sem veszett el a hajgumija, sem a csattja, csodálkoztak is rajta a többi kislányok anyukái, hogy lehet valaki ilyen ügyes.

Hanna csendes volt, de sokat mosolygott s szinte minden nagycsoportos a barátjának mondta, kivéve Matykót. Matykó ki nem állhatta Hannát, s ha tehette meghúzta a haját, összedöntötte a nagy, papírkockákból épített tornyát. Sőt, egyszer még szánt szándékkal ráborította a festékes vizet Hanna képére, amin a szép piros virágok csúnya, barna pacává változtak azonnal. Hanna nagyon szomorú volt. Matykó pedig, hiába büntették meg, szinte dagadt a büszkeségtől. Széles vigyorral mesélte délután a barátainak, hogyan pityeredett el Hanna a szétmaszatolt festménye láttán.

Egy novembei délután Hanna összeszedte minden bátorságát és odament Matykóhoz, majd így szólt:

- Szia Matykó. Te vagy a legrosszabb gyerek, akit ismerek. Taníts meg engem is, hogyan kell rossznak lenni.

Matykó csodálkozva nézett Hannára, majd megvakarta rövidre nyírt, vörös haját:

- Hát, ebben éppen segíthetek. Bár nem tudom, miért akarsz rossz lenni, hiszen te vagy az óvó nénik kedvence. Azt hiszed, olyan jó büntetésben lenni? 

- Én nem tudom, csak annyit, hogy rossz akarok lenni. Kérlek, segíts nekem! - kérlelte Matykót Hanna.

- Hát nem bánom, - vigyorgott a kisfiú szélesen, hogy az összes fehér foga látszott a szájában - de akkor meg kell ígérned, hogy cserébe mindig odaadod a csokiöntetes piskótád felét, ha az van ebédre. És elpakolod helyettem az építőkockákat, ha rendrakási idő van.

- Rendben. - bólintott Hanna - De akkor aztán tényleg, igazán rossznak kell lennem.

- Az leszel, ne aggódj! - mondta Matykó miközben komoly képet vágva kézen fogta Hannát.

Attól a naptól kezdve Hannára rá sem lehetett ismerni. Nem segített sem az óvó néniknek, sem a kisebb gyerekeknek, folyton elvette a csoportársai játékait, szaladgált a folyosón, toporzékolva hisztizett és a hajgumijait is folyton elvesztette. Matykó csillogó szemekkel figyelte, hogyan lökte fel Hanna Norcit az udvaron, hogy előbb jusson a futóbiciklihez és milyen pimaszul grimaszolt az óvó néninek, aki büntetésből végül sarokba állította.

Miután letelt a büntetés, Hanna és Matykó együtt mentek be az udvarról az öltözőbe. A kisfiú vigyorogva húzta le méreg zöld sapkáját a fejéről, majd oldalba lökte Hannát. Hanna sem volt rest, azonnal belerúgott Matykó bokájába, aki válaszként rögtön Hanna haját kezdte tépni. Jutka óvó néni és Vikus néni, a dadus gyorsan ott termettek és szétválasztották az egymást tépő két gyereket, majd Jutka néni így szólt:

- Hanna, Matykó, most már elég legyen. Vetkőzzetek le gyorsan és gyertek velem, ezt nem lehet így folytatni!

Hanna nagyon megrémült az óvó néni szigorú hangjától, s Matykó is kicsit megijedt, vajon mi fog történni ezután. Jutka óvó néni leültette a két nagycsoportost magával szemben és megkérdezte:

- Hanna, mond meg nekem kérlek, mi történt veled az utóbbi időben? Te voltál a legjobb kislány a Szivárvány Oviban, s most olyan rossz vagy, hogy rád sem lehet ismerni.

Hanna lehajtotta fekete copfos fejét, majd elkezdett szipogni.

- Rossz akartam lenni. - suttogta.

- Na, de miért? - kérdezte az óvó néni csodálkozva.

- Mert aki rossz, annak virgácsot hoz a Mikulás. És én virácsot szeretnék kapni. Jó sok virgácsot. - válaszolta Hanna még mindig pityeregve.

- De miért szeretnél virgácsot kapni? - simogatta meg Jutka óvó néni Hanna fejét.

- Mert az fából van és be lehet vele gyújtani. Most minden jó, amivel be lehet gyújtani, mert nagyon hideg van. És Zsuzska, Rékus, Bencus meg Timike fáznak reggel mikor felkelünk. Meg én is fázom, de nem mondom anyának, mert ő mindig olyan szomorú. És ő is fázik. - magyarázta Hanna az óvó néninek, aki Matykóval együtt csendben, de figyelmesen hallgatott.

- Szóval Hanna te inkább virgácsot szeretnél, hogy hazavihesd a testvéreidnek, mint csokimikulást, amit megehetnél? - kérdezte az óvó néni végül mosolyogva.

- Igen. - válaszolt Hanna. - Inkább a virgácsot.

Másnap reggel minden gyerek ünneplőbe jött az óvodába, izgatottan várták a Mikulás érkezését. A nagyszakállú, piros kabátos Mikulás a reggeli után meg is érkezett a Szivárvány Óvoda nagycsopotjába s minden gyereknek átadott egy csodaszép, zörgő, piros papírba csomagolt, csokoládé mikulást. Mikor Hannára került a sor, a kislány csalódottan fogta kezébe az ajándékot, de megköszönte és már épp indult volna a helyére, mikor a Mikulás megkérdezte:

- Ej, Hannácska, hát nem örülsz az ajándéknak?

- De, nagyon szép, csak én igazából virgácsot szerettem volna. - válaszolta Hanna elpirulva.

- Virgácsot? - kérdezte mosolyogva a Mikulás - Dehát virgácsot én csak rossz gyerekeknek viszek.

- Én rossz voltam. - válaszolta Hanna - A lehető legrosszabb. Matykó segített.

- Nem Hanna, nem voltál rossz. Mindent tudok ám! Gyere, mutatok neked valamit! - mondta a Mikulás, kézen fogta Hannát és az ablakhoz vezette. - Nézz csak ki. Látod ott azt a nagy kocsit? Ma kivételesen azzal jöttem szán helyett. A szánon nem fért volna el az a sok tüzifa, amit, miután odaadtam az ajándékaitokat, elviszek hozzátok. Te mindent megtettél azért, hogy a testvéreid ne fázzanak. Még a csokoládéról is lemondtál volna érte, pedig tudom, hogy mennyire vártad, hogy idén is hozzak neked. Aki ilyet csinál, az nem rossz gyerek. Így megérdemli a csokoládét és mellé még azt is, amit kért. Sok-sok fát a családjának télire.

A Mikulás visszakísérte Hannát a többi nagycsoportos közé. Mindenki nagyon örült a finom csokoládénak, de Hanna mosolygott minden gyerek közül a legboldogabban, hiszen nem csak ajándékot kapott a Mikulástól, de végre újra jó lehetett. A legjobb kislány a Szivárvány óvodában.

hanna.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://avarfalvimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr508128908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása