Avarfalvi Mesék

Kortárs mesék, versek, mondókák

A nyúlbokor

2018. március 29. 17:51 - Várfalvy Emőke

Ugyan hajnalonként még rendesen fagyott, Tavasztündér már javában dolgozott. Rajzasztalán tucatnyi virág vázlata, madárdalkották és színes festékek hevertek mindenfelé. A kis, zöld mohapulóverbe burkolózó tündér kora reggeltől késő estig munkálkodott, hogy mindent előkészítsen rügyfakadásra.

Egyik délután épp illatos akácvirág teáját kortyolgatta, mikor halk kopogást hallott a bejárat felől.

- Nyitva van, gyere be – szólt Tavasztündér az ajtó felé és még egy nagyot kortyolt a gőzölgő bögréből.

A bejárati ajtó lassan kinyílt és egy puha, barna tavaszi kabátot viselő nyúlasszonyság jelent meg, két szintén barna, viháncoló nyúl kölyökkel.

- Elnézést, hogy csak így rád törünk, de nagyon fontos dolog miatt jöttünk.

Tavasztündér hellyel kínálta a látogatókat. Mikor látta, hogy a nyúlgyerekeket mennyire érdeklik a rajzai, adott nekik is papírt meg festéket:

- Fessétek le a kedvenc virágotokat – bíztatta a kicsiket, akik nagy lelkesedéssel ragadták magukhoz az ecsetet, de aztán csak a fülük tövét vakargatták.

- Még nem ismerik a virágokat. Ez lesz az első tavaszuk – magyarázta Nyúlmama és a gyerkőcök fülébe súgott valamit. A kicsik csillogó szemekkel láttak neki az alkotásnak.

Tavasztündér hozott néhány csészét a vendégeinek és leült, hogy meghallgassa Nyúlmamát.

- Nagy gondban vagyok Tavasztündér, kérlek, segíts rajtam! Néhány nap és itt a húsvét. Nem tudom mi tévő legyek!

- Nagyon szívesen segítek, de fontos lenne, kicsit többet megtudnom a problémádról – mosolygott bátorítóan a kis, zöld tündér. Nyúlmama folytatta:

- A húsvét szép ünnep. Zöldülni kezd a táj, meleg napsugár simogatja a fákat, egyre több az ennivaló. Ezek csodás dolgok.

- A húsvét a ti ünnepetek. Az emberek imádják a húsvéti nyulakat.

- Hát pont ez a baj!

- Baj? Ugyan, miért baj ez? Minden tele van nyulas képekkel, csokoládéból, fából, kőből, mindenből nyulakat formáznak, így ünnepelnek.

- Mert az emberek nem csak a csokoládéból, fából, kőből, miegyébből készülő nyulakat akarják hazavinni az ünnepre, hanem az ilyen élő, eleveneket is, mint ez a kettő itt – mutatott Nyúlmama könnyes szemekkel két lelkesen firkálgató porontya felé.

- Magukhoz édesgetik őket, hazaviszik, néhány napig játszanak velük, aztán megfelejtkeznek róluk, vagy egyszerűen kidobják szegénykéket.

- Oh, ez borzasztó! – kapta a szája elé apró kezét Tavasztündér.

- Hát igen, de nem lehet mit tenni. Az emberek imádják a finom, puha, szőrös kis jószágokat és minden áron akarnak maguknak egyet – magyarázta szomorúan Nyúlmama.

- Hogy segíthetnék ezen?

- Ez az amiért jöttem. Hogy találj ki valamit az embereknek, ami puha, kedves és hazavihetik az én kicsi gyerekeim helyett. Kérlek Tavasztündér, segíts!

A kis zöld tündér igyekezett megnyugtatni Nyúlmamát, hogy feltétlen kieszel valami megoldást, így egész vidáman sikerült útjára indítania vendégeit.

Ahogy magára maradt, azonnal nekilátott megoldást keresni a nyulak problémájára. Dolgozott estig, aztán éjszaka, reggel és délelőtt. Ebédidőre annyira elfáradt és annyira csalódott volt a sikertelenségtől, hogy úgy döntött, elmegy sétálni egyet a frisslevegőre.

Végig sétált a csalitoson, elment a fekte erdő mellett, s mikor a kockaköves patakpartra ért, már egészen frissnek érezte magát. Ahogy az olvadás után újra sebesen szaladó patakot nézte halk sírdogálás hallott. Tavasztündér körbenézett. Néhány lépésre tőle egy kopasz kis bokor lógatta búsan az ágait a patak felé.

- Miért sírsz, kedves? – kérdezte Tavasztündér és megsimogatta a kis bokor ágait.

- Mert jön a tavasz – hüppögte a kis bokor.

- És az miért olyan szomorú? – csodálkozott a tündér.

- Mert mindenki virágba borul – válaszolt a bokor.

- De hát a virágzás csodálatos!

- Persze, azoknak, akiknek szép a virágja. De mi van velem? Hol vagyok én az orgonához, babarózsához, aranyvesszőhöz képest? Sehol! Se színe, se illata a virágaimnak. Senkit sem érdekelnek.

- Oh, hát ezen könnyen segíthetünk – mondta vidáman Tavasztündér, aztán elbúcsúzott a kis bokortól és hazaszaladt .

Újra nekifogott a munkának. Dolgozott délután, este és éjszaka. És mikor reggel befejezte, úgy érezte, elfogyott minden ereje. Száz meg száz virágrajz feküdt körülötte, de egyik sem volt jó. A kis tündér fáradtan elindult a konyha felé, hogy egy jó erős teával felfrissítse a gondolatait. Aztán a konyhaajtó melletti komódon megakadt a szeme valamin. A nyúlgyerekek rajza volt. Apró nyuszitappancsok hosszú sora egy út mentén.

- Ez az! – csillant fel a kis tündér szeme, kapta a varázspálcáját és rohant a patakpartra.

A szomorkodó bokor nagy izgalommal várta, milyen virágot hoz neki Tavasztündér varázslata. Mikor a színes virágkelyhek helyett, apró, bolyhos gömböcskék nőttek egymás mellé az ágain, kissé csalódott lett.

- Én virágokat kértem, nem ilyen bolyhos izéket, mint a nyúl farka - fakadt ki végül bánatosan.

- Azt szeretted volna, hogy észrevegyenek. Meglátod, imádni fogják az új díszeidet.

- És mindek hívnak majd bolyhos nyúlfarka bokor?

- Hát, ez elég hosszú – tűnődött el a kis tündér – valami rövidebb kéne. Nyúlbokor, bolyhoska, nyúlfarka?

- Mit szólnál a barkához?

- Barka! Ez remek ötlet! És mindjárt ki is próbálhatjuk, működik-e. Nézd ott jönnek!

A patakparton egy anyuka közeledett két kisgyerekkel kézen fogva. Mikor a bokorhoz közelébe értek, a kisebbik kihúzta az a kezét az anyukájáéból és odaszaladt a bokorhoz.

- Nézd anya, ezen a bokron nyuszik vannak! Tele van puha nyuszikával. Nézd anya, milyen finom puha – lelkendezett a kisgyerek miközben a barka rügyeit simogatta. Anyukája és a testvére is odajöttek.

- Vihetünk belőle haza? – ugrándozott a kicsi – Anya, kérlek, vigyünk egy nyulacskás ágat.

- Hát – kezdett bele anya – ha a bokor ad nekünk egy ágat, akkor vihetünk.

A kis bokor örömmel adott egy ágat és borzasztó boldog volt, mert nem csak ő lett az első virágzó bokor, de a legnépszerűbb is a patakparton.  

husveti_mese_barka.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://avarfalvimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr5313788992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása